SCROLL TO TOP

Οργανισμός Λιμένα Καβάλας – 100 χρόνια – Σχεδιασμός Εταιρικής Ταυτότητας

Το λιμάνι της Καβάλας γιορτάζει τα 100 χρόνια του, ως ανάγκη, ως ιδέα και ως θεσμός. Η αρχική Λιμενική Επιτροπή της Καβάλας ιδρύθηκε το 1920, με το όραμα της δημιουργίας ενός ασφαλούς απάγκιου για πλοία, τους ταξιδιώτες και τη μεταφορά των αγαθών στον παλιό φυσικό κόλπο της πόλης, ο οποίος μέχρι τότε είχε τον ρόλο ενός υποτυπώδους όρμου προσάραξης. Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, το 1929, ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινιάζει το λιμάνι της Καβάλας, ένα λιμάνι του οποίου οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες συνέχισαν να εκτελούν για τουλάχιστον 20 ακόμη χρόνια.

Για να γιορτάσει την 100ή επέτειο της παρουσίας ενός φορέα διαχείρισης του κεντρικού λιμένα Καβάλας, ο σημερινός διαχειριστής, Ο.Λ.Κ. Α.Ε., ζήτησε από την Artware να δημιουργήσει το Concept, το Περιεχόμενο και το Πλαίσιο Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ που θα καθορίσουν, θα παρουσιάσουν και θα επικοινωνήσουν αυτό το ορόσημο.

100 χρόνια ασφάλειας και ευημερίας.

Ο Λογότυπος που δημιουργείται από την Artware για τον εορτασμό των 100 χρόνων της παρουσίας του φορέα λιμένος Καβάλας, και για λογαριασμό του σύγχρονου φορέα «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.», είναι εμπνευσμένος από την ίδια την ουσία της ύπαρξης του λιμανιού. Η ασφάλεια που διαρκώς προσφέρει τόσο στα ελλιμενισμένα σκάφη, όσο και ως υποδομή του τουρισμού, της επαγγελματικής αλιευτικής δραστηριότητας και του ναυταθλητισμού, συμβολοποιείται μέσα από την αναπαράσταση της πρακτικότητας του κυματοθραύστη:

Ο έντονος κυματισμός από τα δεξιά της εικόνας, ο οποίος συμβολικά σχηματίζει τα δύο τελευταία ψηφία του αριθμού 100, προσκρούει και παύει να υφίσταται στον αριθμό 1, ο οποίος αποτελεί τη γραφική αναπαράσταση λιμενοβραχίονα.

Η διπλή έννοια του λογότυπου

Μέσα από αυτή τη δημιουργική αποτύπωση του αριθμού 100, ο θεατής λαμβάνει τα δύο βασικότερα σύνολα πληροφοριών που θέλουμε να επικοινωνήσουμε:

1. Η χρονική τιμή

Τα 100 χρόνια της ύπαρξης φορέα Λιμένος Καβάλας σηματοδοτούν και την ουσία του εορτασμού. Για τον λόγο αυτό η κυρίαρχη αυτή πληροφορία αποτελεί το σύνολο της βάσης του εικαστικού και γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον θεατή.

2. Η προσφορά

Από τον πρώτο σκοπό της δημιουργίας ενός προστατευμένου αγκυροβολίου, μέχρι τις τρέχουσες εγκαταστάσεις ενός σύγχρονου λιμένα πολλαπλών χρήσεων, το πρωταρχικό νόημα – όφελος του λιμένα, ως υποδομή, είναι να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια της πρόσβασης και της αγκυροβόλησης 4 κατηγοριών σκαφών και πλοίων (επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία, τουριστικά, επαγγελματικά και αθλητισμού). Αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται ευκρινώς μέσα από την εικαστική αναπαράσταση της αρχετυπικής εικόνας εμπόδισης των κυμάτων.

+ Ένα Easter Egg

Τέλος, το γραμμικό μοτίβο σχεδίασης και αποτύπωσης του εικαστικού του λογοτύπου προσομοιάζει με αποτυπωμένες γραμμικές τιμές διαβάθμισης που συναντούμε σε χάρτες. Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο, χαρακτηριστικό, εικαστικό δεδομένο, το οποίο υπογραμμίζει τον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθεί πάντοτε ο φορέας και την οργανωμένη σχεδίαση κάθε κίνησής της προσφοράς του, μέσα από τη διαχείριση.

Σχεδιασμός εταρικής ταυτότητας

100 χρόνια σε κίνηση

Η σχεδίαση λογότυπου για τον εορτασμό της 100ης επετείου του λιμανιού της Καβάλας κρύβει μια αέναη κίνηση. Μια κίνηση που μπορεί να αποδώσει την αισθητική της παρουσία μέσα από την εφαρμογή του λογοτύπου σε κινούμενη εικόνα. Όπως στην ιστορία του λιμανιού, έτσι και στην οπτική ταυτότητα της γιορτής των 100 χρόνων, τίποτα δεν παραμένει στάσιμο!

Σχεδιασμός εταρικής ταυτότητας
Σχεδιασμός εταρικής ταυτότητας - Λιμάνι Καβάλας

VIP επετειακό δώρο

Η ανάμνηση μιας επετείου είναι ζήτημα επικοινωνίας, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Artware προχώρησε στον σχεδιασμό ενός επετειακού δώρου, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον λογότυπο των 100 χρόνων και είναι ικανό να καλύψει κάθε ανάγκη όντας αντάξιο κάθε διακεκριμένου παραλήπτη.

Το project των πυλώνων

Το επόμενο στάδιο δημιουργίας για την Artware αφιερώθηκε αποκλειστικά στην εφαρμογή του ιδιαίτερα σημαντικού πλαισίου επικοινωνίας μέσω ειδικών κατασκευών και εγκαταστάσεων.

Μέσα από την επιστημονική έρευνα και τη συλλογή του υλικού, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν 5 πυλώνες διπλής όψης, οι οποίοι παρουσιάζουν ιστορικό φωτογραφικό υλικό και κείμενα για την ιστορία του λιμανιού, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, μέχρι το σήμερα, καθώς όμως επίσης παρουσιάζουν και τα μελλοντικά αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται.

σχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνια
σχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνια

Οι τριγωνικοί πυλώνες

Μια ακόμη αισθητική εφαρμογή των στοιχείων της ταυτότητας των 100 χρόνων αποτελούν και οι γιγαντιαίοι τριγωνικοί πυλώνες που σχεδιάστηκαν ειδικά για να ντύσουν μερικές λειτουργικές δομές στην προκυμαία του λιμανιού, επικοινωνώντας τα μηνύματα αυτής της σημαντικής επετείου και προσθέτοντας μια δημιουργική αισθητική πινελιά στον εορτασμό.

σχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνια
σχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνιασχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνια

Γραφικά Κτηρίου

Ο τερματικός σταθμός του λιμανιού ντύθηκε με το εικαστικό της ταυτότητας των 100 χρόνων. Από το φαινόμενο κυματισμού στο εξωτερικό των υαλοπινάκων έως τις μικρότερες εσωτερικές λεπτομέρειες, όλα τα στοιχεία δημιουργήθηκαν μέσα από τον εξειδικευμένο σχεδιασμό που απαιτεί η άρτια εικαστική διαμόρφωση του interior και exterior artistic design.

σχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνια
σχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνια

Μια επέτειος που πρέπει να θυμόμαστε

Η εορταστική ταυτότητα της 100ης επετείου του λιμανιού βρήκε εφαρμογή σε έναν μεγάλο αριθμό αξεσουάρ και αναμνηστικών, μεταφέροντας άμεσα τα επικοινωνιακά στοιχεία και το νόημα του εορτασμού στους ανθρώπους.

σχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνιασχεδιασμός-εταιρικής-ταυτότητας-οργανισμός-λιμένα-καβάλα-εκατό-χρόνια

Ένα βίντεο για να γιορτάσουμε και να μάθουμε την Ιστορία!

Το τελευταίο δημιουργικό βήμα περιελάμβανε την παραγωγή ενός βίντεο 7’30”, το οποίο εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της επετείου. Για τη δημιουργία του βίντεο, καταρτίστηκε το ιδανικότερο σενάριο παρουσίασης, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα στα ιστορικά αρχεία σχετικά με το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας, έγινε λήψη του κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικό, δημιουργήθηκαν τα απαιτούμενα εικαστικά στοιχεία, εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματα του πρόσθετου υλικού τρίτων, συμπεριλαμβανομένης και της μουσικής επένδυσης, γράφτηκε το περιεχόμενο του κειμένου και, τέλος, σκηνοθετήθηκε και εκτελέστηκε η ψηφιακή του παραγωγή.