SCROLL TO TOP
Το SSL μου κι εγώ

Το SSL μου κι εγώ

Αν ασχολείστε έστω και λίγο με το διαδίκτυο, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει μια μικρή, ίσως και φαινομενικά ασήμαντη αλλαγή στο πλαίσιο όπου πληκτρολογείτε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία θέλετε να μεταβείτε. Σε κάποιες περιπτώσεις το γνωστό http:// μετατρέπεται σε https://, ίσως να αλλάζει και χρώμα πρασινίζοντας, ή ακόμη να εμφανίζεται και ένα λουκέτο δίπλα του. Όλα αυτά δεν είναι …ξαφνικές εικαστικές ανησυχίες του φυλλομετρητή σας· αντιθέτως, προκύπτουν από την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου ασφαλείας, που ακούει στα γράμματα SSL (Secure Sockets Layer), ή σε απλά ελληνικά: πρωτόκολλο ασφαλούς επιπέδου υποδοχής.

Ας δούμε όμως τί είναι και σε τί χρησιμεύει το πρωτόκολλο SSL. Το SSL ασχολείται ουσιαστικά με τη μετάδοση δεδομένων που λαμβάνει χώρα μέσα από έναν ιστότοπο. Δουλειά του είναι να χρησιμοποιήσει μεθόδους κρυπτογράφησης ώστε να διασφαλίσει τις ανταλλασσόμενες πληροφορίες, δημιουργώντας έτσι μια αμφίδρομη ασφαλή σύνδεση μεταξύ του υπολογιστή του επισκέπτη (client) και του διακομιστή (server) στον οποίο βρίσκεται η ιστοσελίδα.

Με πιο απλά λόγια, το πρωτόκολλο SSL «συστήνει» τον υπολογιστή στον διακομιστή (και το αντίστροφο), παρέχοντας τις πληροφορίες του πιστοποιητικού ασφαλείας του. Έπειτα δημιουργούν και οι δύο έναν αλγόριθμο κρυπτογράφησης για την ασφαλή πλέον επικοινωνία και τον εφαρμόζουν. Και έτσι ξεκινά η μετάδοση κρυπτογραφημένων πληροφοριών μέσα από μια πλέον ασφαλή σύνδεση ανταλλαγής τους.

Ασφάλεια και πιστοποίηση

Από τη στιγμή που από την ιστοσελίδα σας διέρχονται προσωπικά δεδομένα, εσείς, ως ιδιοκτήτης της, είστε ο υπεύθυνος για τη διασφάλισή τους. Έτσι, μέσω της κρυπτογράφησης μπορείτε να είστε σίγουρος πως τίποτα δεν μπορεί να διαρρεύσει, αποδεικνύοντας στον επισκέπτη πως βρίσκεται σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον, το οποίο διέπεται από τις παραμέτρους του πρωτοκόλλου SSL.

Εμπιστοσύνη

Ένα από τα μεγαλύτερα κολλήματα ενός επισκέπτη είναι να δώσει τα προσωπικά του δεδομένα σε μία ιστοσελίδα. Όλοι κατά καιρούς έχουμε ακούσει για παραβιάσεις των συστημάτων ασφαλείας μεγάλων εταιρειών, με αποτέλεσμα τη διαρροή προσωπικών στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων τους. Πλέον αυτό παύει να υφίσταται από τη στιγμή που οι πληροφορίες αυτές είναι κωδικοποιημένες κατά την αλληλεπίδραση. Έτσι ο χρήστης είναι βέβαιος για την ασφάλεια των πληροφοριών που διαθέτει κι έτσι σταματά να έχει κάθε ενδοιασμό.

Αύξηση επισκεψιμότητας

Ακόμη κι αν το παραπάνω σημείο μας βεβαιώνει πως θα μπορούσε η ιστοσελίδα να κερδίζει όλο και περισσότερες διεπαφές με επισκέπτες και πελάτες, το ίδιο το SSL αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις λίστες αποτελεσμάτων της διαδικτυακής αναζήτησης. Η Google όχι μόνο αναβαθμίζει την ιστοσελίδα στην κατάταξη, αλλά και ο Chrome αρχίζει πλέον να αναγνωρίζει ποιες ιστοσελίδες δεν διαθέτουν SSL, χαρακτηρίζοντάς τες ως επικίνδυνες για τον χρήστη.

Σε αντίθεση με τη φράση «Γιατί; Τί έχω να κρύψω;», η κρυπτογράφηση των δεδομένων είναι αναγκαία, ειδικότερα αν μιλάμε και για συναλλαγές. To SSL φροντίζει όλα τα ευαίσθητα δεδομένα να μην είναι ορατά σε τρίτους, εφαρμόζοντας τον μοναδικό προσωρινό τυχαίο αλγόριθμο επικοινωνίας μεταξύ του υπολογιστή σας και του διακομιστή της ιστοσελίδας. Έτσι η επιχείρηση κερδίζει την πραγματική εμπιστοσύνη του πελάτη και ο πελάτης είναι βέβαιος για την ασφάλεια των συναλλαγών και σίγουρος πως θα τις πραγματοποιήσει.

Με άλλα λόγια, με το SSL διασφαλίζεται η καταχώριση οποιωνδήποτε ευαίσθητων δεδομένων, όπως ονοματεπώνυμο, στοιχεία εισόδου (username και password), διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φυσικές διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, αριθμοί πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, και ό,τι άλλο θα ήταν αναγκαίο να παρέχει ο χρήστης στον επαγγελματία για την ολοκλήρωσης μιας επικοινωνίας, με τη συμπλήρωση μιας απλής φόρμας, ή, ακόμη περισσότερο, μιας αγοράς μέσω διαδικτύου.

Ήδη από το 2014, όταν είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται μία προγενέστερη έκδοση του πρωτοκόλλου SSL, υπήρχε ο φόβος (και έπειτα η φήμη) πως το SSL βλάπτει τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας ως προς τη διαδικτυακή αναζήτηση (SEO). Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά ουσιαστικά το https δεν είναι απλά και μόνο κομμάτι του αλγορίθμου της κατάταξης, αλλά και παράμετρος η οποία, όπως ήδη αναφέραμε, επηρεάζει θετικά το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, καταχρηστικά θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν νοείται πλέον βελτιστοποίηση διαδικτυακής αναζήτησης δίχως την εγκατάσταση του πρωτοκόλλου SSL στην ιστοσελίδα.

Συνοψίζοντας, με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ασφαλούς επιπέδου υποδοχής (SSL) πετυχαίνετε 3 ουσιαστικά αποτελέσματα: Αναβαθμίζετε την ποιότητα της ιστοσελίδας σας, ενισχύοντας την ασφάλεια των διεπαφών· αυξάνετε την επισκεψιμότητα καθώς από τη μία οι επισκέπτες έχουν ανάγκη να γνωρίζουν πως οι πληροφορίες τους θα παραμείνουν ασφαλείς, χωρίς τον κίνδυνο να διαρρεύσουν σε τρίτους, και από την άλλη βελτιστοποιώντας τη θέση κατάταξης στα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας, ενώ, τέλος, κερδίζετε όλο και περισσότερους πραγματικούς χρήστες, καθώς το αίσθημα ασφάλειας είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ολοκλήρωσης μιας διεπαφής. Αν, επομένως, στόχος σας είναι να παρέχετε υπηρεσίες, οι οποίες θα διέπονται από πραγματική αξιοπιστία και ασφάλεια δεδομένων, τότε η αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου SSL είναι ο [μονό]δρομος της επιτυχίας!